Dry Needling 

 

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een efficiente behandelmethode van myofaciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Het is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde fijne naalden op specifieke plaatsen, trigger points of spierverhardingen genoemd, in onderliggend spierweefsel. Het heeft als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties.

Dry Needling omvat het inbrengen van een "droge" (accupunctuur) naald zonder toevoeging van medicatie. Het concept is gebaseerd opanatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke accupunctuur.Klinisch gezien resulteert Dry Needling vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.

Dry Needling van myofasciale triggerpoints is een vorm van behandeling voor patiënten met spierproblemen in het bewegingsapparaat. Met deze groep van patiënen wordt de fysiotherapeut dagelijks geconfronteerd. Opvallend genoeg echter worden pijnen zelden of nooit vanuit de spieren verklaard. Reffered pain van spieren kan echter andere pijnen 'imiteren'.

Waarom Dry Needling?

Aanhoudende pijn, strakke en pijnlijke spieren, beperkte beweeglijkheid en/of spiervermoeidheid zijn algemene klinische symptomen van de aanwezigheid van triggerpoints. Dry Needling is een effectieve techniek voor behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkramping in spieren (spierknopen) en/of uitstralende sensaties optreden. Het inbrengen van de naald voelt u niet tot nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant.

Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: 'triggerpoints' en is geen 'energie' behandeling. De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk ut pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints (spierknopen). Precies die plaatsen worden vervolgens behandeld om de spieren te ontspannen en een pijnreductie te bewerkstelligen. De steriele naaldjes die voor Dry Needling worden gehanteerd zijn voor eenmalig gebruik.

Triggerpoints                                                                                                                                             Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook elders 'op afstand'
 • Bewegingsbeperkingen in bij behorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijn ontwijkend gedrag: je gaat 'anders' bewegen
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
 • Chronisch - bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI
 • Langdurige afwezigheid van beweging - bijv. bij gips of brace
 • 'Slappe' ligamenten in bijv. enkels en/of knieën
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte - bijv. na een botbreuk of operatie
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een "kramp" gevoel. Daarna ontspant de spier zich direct en kunt u meestal makkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan maar dat is van korte duur.

Wat gebeurt erna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Dit is gewenst om u een beter inzicht te geven hoe u uw spieren beter kunt ontspannen bij bepaalde houdingen. Denk bijvoorbeeld aan de zithouding achter de computer of laptop. 

Wat kost Dry-Needling?

Deze methode valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie.